خوشبختانه ادبیات کارآفرینی و به ویژه رویکرد استارتاپی در فضای کسبوکاریِ چند سال اخیر کشور رونق گرفته است و در نتیجۀ آن، دو واژۀ نوآوری و فناوری در حوزههای مختلفی چون اینترنت اشیاء، مخابرات، مهندسی برق، سیستمهای کنترل، بازی و برخی دیگر از حوزههای صنعتی پرکابرد، بسیار شنیده میشوند. با این حال، کمتر شنیده میشود که نوآوری خاصی در زمینۀ زنبورداری نیز روی دهد و به همین دلیل در ایران، همچنان برای پرورش زنبور عسل و تولید فرآوردههای آن از روشهای سنتی استفاده میشود.
هر زنبورداری احتمالاً به خوبی میداند که نوآوری اولیه و در واقع انقلاب اصلی در این صنعت، ساخت کندوی مدرن به وسیلۀ مخترع آمریکایی، آقای لورنزو لورین لانگستروت در سال ١٨٥١ بود. پرورش زنبور عسل تا پیش از آن، نوعاً معنی نداشت و عمدتاً به عنوان یک حرفۀ خاص شناخته نمیشد، چرا که زنبورداران از انواع کندوهای سنتی و قدیمی استفاده میکردند که به دلیل سربسته بودن و عدم امکان بازدید از فعالیتهای زنبور عسل، در عمل امکان اِعمال نکات اصلاحی و نظارتی و مدیریت پرورش زنبور عسل وجود نداشت و تنها میشد بخشی از عسل کندوی سنتی را که زنبورها به خودی خود و بنا به وضعیت مراتع و شرایط محیطی و آبوهوایی تولید کرده بودند، برداشت کرد. آنچه لانگستروت انجام داد، ساختن کندویی بود که میشد قابهای آن را جابهجا کرد و در نتیجه امکان اعمال نظارت و پرورش زنبور عسل فراهم آمد و به این وسیله، زنبورداری اولین انقلاب واقعی خود را تجربه کرد. پس از آن، این حرفه همچون صنعتی ارزشمند و لذتبخش و البته مفید برای زیستبوم جهانی و محیط شهری، به صورت تخصصی و نیز در حالت سرگرمکنندۀ آن (بکیارد بیکیپینگ) گسترش یافت.
همزمان با گسترش رویکرد توسعۀ فناوری در صنایع، جنبههای متعددی از زنبورداری نیز مورد توجه قرار گرفته و به ویژه در بخش تجهیزات و رویکردها، نوآوریهای جالب توجهی صورت گرفته است. کندوی فلو از جملۀ این نوآوریها در زنبورداری است که بعضاً از آن با عنوان یک انقلاب دیگر در زنبورداری یاد میشود. این کندو را یک پدر و پسر با همکاری یکدیگر ـ و به ویژه بر اساس خلاقیت پسر ـ ساختهاند که کار برداشت عسل را بسیار ساده، بدون زحمت و در عین حال جذاب کرده است. در کندوی لانگستروت، باید به هنگام فصل برداشت عسل، زنبوردار لباس و کلاه مناسبی پوشیده و قابهای دارای عسل ذخیرهشده را از کندو بیرون بیاورد، آنها را به کارگاه استخراج و دستهبندی منتقل کند، در کارگاه به وسیلۀ دستگاه اکسترکتور عسل را از درون شان استخراج کند، سپس قابها ـ اکنون بخوانید پوکهها ـ را به داخل کندو بازگرداند و عسل استخراجشده را درون ظرفهای مناسب، بستهبندی کند. این در حالی است که در کندوی فلو، تمام این مراحل حذف میشوند و تنها کافی است ظرف بستهبندی مناسب را همراه داشته باشید تا به هنگام فصل برداشت عسل، بدون زحمت آنچنان، بدون وارد کردن استرس به زنبورهای عسل و در نتیجه بدون آزار دیدن کلنی، بدون ترس از نیش زدن زنبورها و البته در فرآیندی بسیار جذاب و دلپذیر، با چرخاندن میلۀ ویژۀ این کندوی شگفتانگیز، شاهد بیرون آمدن عسل از کندو و ریخته شدن آن در داخل ظرف مورد نظر خود باشید. کندویی که به ویژه مناسب تازهکاران و آن دسته از علاقهمندان به زنبور عسل و زنبورداری است که در بام خانۀ خود در شهر یا در حیاط خلوتشان زنبور عسل نگهداری میکنند.
استارتاپ دانشجویی هورامانهانی امیدوار است در آینده با طرحریزی بنیانی نیازهای اساسی صنعت زنبورداری ایران و با فعالیت محوری گروه تحقیق و توسعۀ خود و نیز همراهی تیم مهندسی از میان دوستان علاقهمند، نسبت به بومیسازی این قبیل فناوریها و نیز در پیش گرفتن رویکرد نوآورانه جهت رفع نیازها و حل مشکلات جامعۀ زنبورداران از تولید تا بستهبندی و بازاریابی، گامهایی سازنده بردارد. مفتخریم که استقبال گرم خود را از ایدههای نوآورانۀ علاقهمندان، با صمیمیت اعلام کنیم.
پینوشت 1: میتوانید کلیپ معرفی کندوی فلو را در این صفحه مشاهده کنید. مطمئنیم از دیدن آن لذت خواهید برد!
پینوشت 2: تیم هورامانهانی موفق به مهندسی معکوس این کندو شد. میتوانید خبر آن را در اینجا بخوانید و برای خرید نسخۀ بومیشدۀ آن، به وبسایت کندوی آسانا مراجعه کنید.
ثبت دیدگاه دربارۀ یادداشت