زنبورداران بنا به دلایل متعددی به جای استفاده از موم طبیعی که به وسیلۀ خود زنبور تولید میشود، از موم مصنوعی استفاده میکنند. موم مصنوعی در واقع به دست بشر ساخته شده و به همین علت هیچ خاصیتی ندارد! علاوه بر این، به دلیل وجود مواد نفتی درون این نوع موم، مصرف خوراکی آن ممکن است حتی آسیبزا هم باشد!
شاید یکی از دلایلی که توصیه میشود از مصرف خوراکی موم عسل خودداری کنید، همین موضوع باشد. موم طبیعی خواص متعددی دارد، اما به شرطی که بتوانید طبیعی بودن موم عسل را به درستی تشخیص دهید!
در این یادداشت که از پایگاه خبری صنعت زنبورداری ایران نقل شده، به صورت خلاصه به معرفی موم مصنوعی و علت تولید و عرضۀ آن به وسیلۀ زنبورداران پرداخته شده است.
روش تولید موم مصنوعی
موم مصنوعی از ترکیب پارافین و موم طبیعی تولید میشود. شرکتهای مختلفی در سراسر جهان وجود دارند که با روشهای مختلف، موم طبیعی زنبور عسل را از کندو استخراج کرده و با ترکیب کردن آن با پارافین و برخی مواد دیگر، موم مصنوعی تولید میکنند. با توجه به ساده بودن تولید موم مصنوعی، حتی بسیاری از زنبورداران، خود دست به تولید این نوع موم در زنبورستانشان میزنند. البته مومهای کارخانهای کیفیت بهتری دارند. با این حال، ممکن است زنبوردار برای صرفهجویی در هزینههای خود، موم را در زنبورستان خود تولید کند.
تشخیص موم مصنوعی از موم طبیعی کار چندان سختی نیست. راههای متفاوتی برای این منظور وجود دارند. با این حال، برای مصرفکننده این امکان فراهم نیست آزمایشهای سادۀ تشخیص را قبل از خرید انجام دهد. به همین علت است که گفته میشود خرید عسل با موم یا موم طبیعی را از مراکز و تولیدکنندههای معتبر انجام دهید.
اصلاً چرا موم مصنوعی تولید میشود؟
شاید بهتر باشد این سوال را به گونۀ دیگری مطرح کنیم؛ اینکه چرا زنبورداران علاقهمند هستند به جای اینکه خود زنبور موم تولید کند و به خانهسازی در کندو مشغول شود، مومهای آمادۀ مصنوعی را درون کندوها قرار دهند؟ وقتی آنها با انجام دادن این کار باعث پایین آمدن کیفیت محصولات خود میشوند، چرا آن را انجام میدهند؟
پاسخ سوال بسیار ساده است. شاید برایتان جالب باشد که بدانید زنبوران عسل اگر بخواهند 1 گرم موم تولید کنند، باید حداقل 6 گرم عسل و مقداری گردۀ گل مصرف کنند. در واقع، تولید یک کیلو موم به وسیلۀ زنبور عسل، بین 5 تا 7 کیلوگرم از ذخایر عسل طبیعی را محو میکند. زنبورداری که میخواهد عسل طبیعی به فروش برساند، ترجیح میدهد عسل بیشتری داشته باشد تا موم بیشتر؛ به همین علت است که زنبورداران علاقه دارند تا از موم آماده استفاده کنند.
استفاده از موم مصنوعی، سرعت تولید عسل را نیز افزایش میدهد؛ چرا که خانههای ذخیرهسازی کندو برای زنبوران آماده است و زنبوران کارگر تنها برای پر کردن خانههای شش ضلعی تلاش میکنند. در واقع، با قرار دادن موم مصنوعی داخل کندو، بار بزرگی از روی دوش زنبوران کارگر برداشته شده و بیشتر به تولید عسل طبیعی و جمعآوری گردۀ گل میپردازند.
فراموش نکنید که یکی از راهکارهای شرکتهای تولیدکنندۀ عسلهای تقلبی و مصنوعی این است که عسل بیکیفیت و مصنوعی خود را روی موم مصنوعی ریخته و به جای عسل طبیعی به مردم میفروشند. بسیاری از افراد در هنگام خرید عسل با موم، به گمان اینکه هر نوع عسلی که موم داشته باشد، طبیعی است، به آسانی گول میخورند.
جمعبندی
موم مصنوعی اگر چه در درون خود درصدی موم طبیعی دارد، اما بخش عمدۀ آن را پارافین تشکیل میدهد. در نتیجه بهتر است چنین مادۀ خطرناکی اصلاً مصرف نشود؛ چرا که ممکن است مشکلات زیادی برای بدن انسان به همراه داشته باشد. از همین روست که باید در هنگام خرید عسل با موم، دقت کنید که موم عسل طبیعی است یا مصنوعی. گر چه این یک کار کاملاً تخصصی و بعضاً سختتر از شناسایی عسل طبیعی از عسل تقلبی است!
پینوشت: این یادداشت از پایگاه خبری صنعت زنبورداری ایران نقل شده و به وسیلۀ مدیریت وبسایت، تلخیص و ویرایش شده است.
ثبت دیدگاه دربارۀ یادداشت